Osteopathie bij baby’s en Kinderen

De osteopaat kan een behandeling doen voor heel veel klachten (spontaan of als gevolg van zwangerschap, bevalling, overbelasting, ongeval,…). Hij gaat op zoek naar de oorzaak van deze klachten en zal het probleem aanpakken door middel van corrigerende zachte handgrepen. Deze aangepaste technieken zijn veilige behandelingen voor baby’s en kinderen. Het is nooit te vroeg om een baby te laten behandelen, pasgeboren baby’s zijn dus ook welkom!

Osteopathie baby

De geboorte van een baby is een van de meest stressvolle gebeurtenissen van zijn leven. De baby wordt onderworpen aan enorme krachten van de baarmoeder die de baby vooruit stuwt tegen de natuurlijke weerstand van het geboortekanaal. De baby moet wenden en draaien bij het uitpersen door het benige bekken.

Het hoofdje van de baby heeft de eigenschap zich te (ver)vormen en te veranderen als antwoord op de stress van een normale bevalling. De distorsies van het hoofd als gevolg van de bevalling verdwijnen later gewoonlijk op een zeer natuurlijke manier. Er zijn echter een aantal redenen waarom de bevalling moeilijk(er) kan verlopen en stressvol zijn zowel voor de moeder als de baby met als resultaat dat de baby niet in staat is de effecten van de geboorte volledig te overwinnen.

Als de stress van de geboorte aanhoudt en niet wordt opgelost dan moet de baby zich tijdens zijn groei zien aan te passen aan deze zogeheten bewegingsblokkades of verlies van beweeglijkheid ter hoogte van de diverse structuren. Deze kunnen bij uw baby fysieke ongemakken veroorzaken waardoor er asymmetrie kan ontstaan.

Osteopathie baby

Deze distorsies vallen af te lezen aan de gezichten van mensen en aan de afwijkingen van het lichaam t.o.v. de notochord of de middellijn van het lichaam.
Onopgeloste stress ten tijde van de geboorte en de aanpassingen van het lichaam daaraan liggen aan de basis van vele problemen en aandoeningen zowel in de kindertijd als ver in de volwassen leeftijd. Deze stressen kunnen gewoonlijk erg snel na de bevalling behandeld worden, maar worden in progressieve mate moeilijker te behandelen naarmate ze langer bestaan.

De osteopaat onderzoekt dan ook of alles in je lichaam goed beweegt. Wat niet goed beweegt, probeert hij weer te laten bewegen. Niet alleen je spieren en gewrichten, maar ook je zenuwen, hart, nieren, darmen… De osteopaat doet dit met zijn handen. Osteopathie is een complementaire geneeswijze: De osteopaat vervangt dus in geen geval de huisarts. Als een competent osteopaat tegenindicaties herkent van klachten die niet door hem of haar mogen worden behandeld, stuurt hij je voor verder onderzoek door naar een arts.

Eerste bezoek

Tijdens het eerste bezoek zal er gevraagd worden naar de klachten en medische voorgeschiedenis (de anamnese). Vraagt de osteopaat naar de klachten en de medische voorgeschiedenis van je baby of kind: de anamnese. Hierna bepaalt de osteopaat welke behandelingen hij zal uitvoeren. Veel van de technieken zijn uiterst zacht en zelden pijnlijk. In de dagen na een osteopathische behandeling maakt het lichaam haar eigen correcties, waarbij de stress en spanningen worden bevrijd. Het lichaam vindt als het ware een nieuw evenwicht. Uiteraard treedt in de eerste plaats herstel op van de symptomen waarmee ze naar de osteopaat zijn gekomen, maar ook andere gezondheidsaspecten worden positief beïnvloed.

Welke klachten?

Eigenlijk kan elk kind (ook baby’s) baat hebben bij een bezoek aan de osteopaat. Voor mama en voor de baby in haar buik is het belangrijk dat ze zich prettig voelen. Het kan dus nuttig zijn om tijdens en na de zwangerschap bij de osteopaat langs te gaan.

Onder meer voor het volgende kunnen baby’s en kinderen bij de osteopaat terecht:

  • Reflux, darmkrampjes, huilbaby’s
  • Voorkeurshouding, afplatting van de schedel
  • Onverklaarbare hoofdpijn, buikpijn, obstipatie
  • Gewrichtsklachten, scoliose, problemen bij kruipen, laattijdig kruipen, moeilijk stappen
  • Functionele neus-, keel- en oorproblemen, zoals chronische oorontsteking
  • Bedplassen, slaapproblemen
  • Voor, tijdens en na orthodontische behandeling
  • Ondersteuning bij concentratieproblemen, ADHD, ADD en andere leerproblemen
  • Houdingsproblematieken

Op latere leeftijd richten we ons meer op de motorische problemen:

  • Kruipen
  • Rollen
  • Lopen
  • Fietsen
  • Praten

daarnaast kijken we naar gedrags- en slaapstoornissen. Voedings- en immuniteitsproblemen (allergieën, vaak neus- keel- oorontstekingen, eczeem, enz.)

Als je vragen hebt over de indicaties voor osteopathie, kan je altijd vrijblijvend contact opnemen. Ik sta je graag te woord en zal alle tijd nemen om naar jouw verhaal te luisteren en te bepalen of osteopathie een geschikte behandelwijze is voor je kind.

Kind Osteopathie

 

Bron: www.osteopathiebijkinderen.com